Asta Karjalainen, vecka 37

Under vecka 37 sökte jag information om Estland i allmänhet och dess ekonomi, samt om barnhem i landet.
Kort sammanfatttat vad jag hittade:

  • Estland var under kontroll av Sovjet under lång tid, men är ett av länderna som har det bäst ställt om man jämför med andra länder som varit under stormaktens kontroll.
  • Dock så har inte Estland hunnit ikapp Europas välfärd ännu, utan är fortfarande ett land under utveckling.
  • Barnen som bor på barnhemmen får oftast bo där ända tills vuxen ålder, om de inte är av estniskt ursprung eller är under 2 år. Estniska familjer väljer inte lika ofta att adoptera äldre barn eller barn med utländs bakgrund.

Asta Karjalainen vecka 35

Projekt (alla var med och brainstormade vad vi behöver göra och ta tag i)

  • Samla in och informera om klädinsamlingen på fredagssamlingen
  • Hitta ett barnhem i Estland och ta kontakt med dem
  • Hitta en tolk
  • (Ta kontakt med en klädkedja och kolla ifall de vill sponsra oss)
  • Planera in resan till barnhemmet, görs under höstterminen
  • Knacka dörr? (komma på system om hur vi ska samla in kläder)
  • Gå runt bland eleverna i skolan och kolla om någon kan estniska - det fanns det inte
  • Loggbok- gör en blogg -gjort
  • Skriv projektplan- inlämnat
  • tvätta, stryka och vika kläderna vi får ihop
  • Besök en estnisk-svensk förening och kolla ifall de kan hjälpa oss med att ta kontakt med ett barnhem- gjort, dock så kunde de bara ge oss några kontaktuppgifter till andra som möjligtvis kan hjälpa oss.
  • Ska vi besöka ett barnhem i Tallinn eller i förorten?
  • Tips från Mathilda Vading: ta reda på vad barnen i Estland behöver.

Anna Pavlovic, vecka 37

Efter att vi hade bestämt vad vi ville arbeta med som projektarbete vecka 35 var vi överrens om att vi ville börja arbeta med projektet så fort som möjligt. Eftersom det inte är säkert ifall arbetarna i Estland har speciellt goda kunskaper i engelska kommer vi att ha problem med kommunikationen när vi besöker landet.
Vi kom fram till att vi behöver någon som kan estniska och som kan hjälpa oss med att ta kontakt med ett barnhem och med översättningen.
Vecka 37 så letade jag efter olika organisationer eller föreningar som kunde hjälpa oss med språket. På vägen hittade jag Estlandsvenskarnas kulturförening, Estniska institutet och Estniska skolan som vi bestämde oss för att kontakta. Vecka 39 valde vi att besöka Estlandsvenskarnas kulturförening på Roslagsgatan 57 men de kunde inte hjälpa oss med språket, istället fick vi tips om att ta kontakt med den svenska kyrkan st Mikael i Esland.
Nästa vecka (v. 40) planerar vi att besöka Estniska skolan i Gamla stan för att försöka få någon som vill hjälpa oss med projektet.



Sinem Balta, SP3c

Vi var som sagt på Estniska föreningen i onsdags (23/09/09). Vi kom tyvärr inte långt där eftersom ingen utav dem där kunde hjälpa oss. Vi behöver någon som kan prata och skriva på estniska så att vi på något vis kan ta kontakt med ett barnhem i Estland.
Vårt mål är ju att hitta ett barnhem i "förorten" eftersom det är där som de behöver mest hjälp, och därmed tvekar vi starkt på att de kan engelska. Nästa vecka, förhoppningsvis, ska vi till en estnisk skola i Gamla Stan och se om de vill hjälpa oss. Mer om det kommer ..
/s.balta

Feven Zegai, SP3A

Hej Adriana!
Jag vill bara skriva lite om vad som händer just nu med vårat projektarbete. Teorier håller på att bli praktik nu;
Asta, Anna och Sinem är påväg till Estiska Föreningen för att ta kontakt. Jag kunde tyvärr inte följa med men mer om det skriver säkert någon utav dem. Jag jobbar just nu med att förfina vår blogg/logg istället så ifall saker ligger huller om buller på sidan är jag ledsen. Planeringen vi har skissat på verkar gå bra och vårt stora hinder med Språkbarriären hoppas jag ordnar sig någelunda efter tjejernas möte i Föreningen

Vi har samlat ihop många ideér, tankar och förslag så vi är redo på att se hur allt blir när vi sätter det i verk.


http://legacy.lclark.edu/faculty/jsmiller/objects/idea_bulb.jpg


Feven

Angående vår loggbok

Här är vår loggbok för vårt projektarbete. Varje person har en egen kategori döpt efter sitt namn som den skriver sina inlägg i. Personen skriver även sitt namn i rubriken så att det blir lätt att se vem som har skrivit inlägget.

Här kommer vi alltid att skriva varje steg vi tar inom projektarbetet för att nå det mål vi har - att till slut åka till Estland och donera de kläder vi samlat in.

Estland karta

/ Sinem Balta, Asta Karjalainen, Anna Pavlovic & Feven Zegai.


RSS 2.0